De omzetsnelheid (of: omloopsnelheid) van een product wordt gedefinieerd als het aantal keer dat de gemiddelde voorraad van dat product per jaar verkocht wordt.

Bijvoorbeeld: stel een schoenenwinkel verkoopt van een bepaald soort schoen 100 stuks per jaar. Gemiddeld hebben ze altijd 50 stuks op voorraad. De voorraad wordt dus gedurende het jaar steeds aangevuld.  Dan is de omzetsnelheid van die schoen 100 / 50 = 2 keer

Om die voorraad van 50 stuks uit het voorbeeld aan te houden, moet de winkelier een investering doen. Het geld voor de inkoop van die voorraad zit dan vast in die voorraad. Het kan moeilijk voor andere zaken gebruikt worden. De inkomsten uit de verkopen van de schoen leveren voor de winkelier het rendement op die investering. Voor het rendement geldt dat het hoger wordt wanneer er meer of sneller terugverdiend wordt.

[Stel dat de schoen €70 euro inkoopkosten heeft. Het benodigde kapitaal voor de voorraad is dan 50 x €70 = €3500
Als de netto verkoopprijs €100 is, dan is de bruto winst per schoen €100 – €70 = €30 en in totaal per jaar: €30 * 100 = €3000]

Het rendement wordt dus ook bepaald door de winstmarge. Een snelle verkoop van een product heeft voor het rendement weinig zin als er een te lage marge op zit. Rendement verhogen betekent meer inkomsten op minder investering!

 

De omzetsnelheid is dus: de jaarlijkse verkopen gedeeld door de gemiddelde voorraad. Er zijn daarom twee manieren om de omzetsnelheid van een product te verhogen:

•versnellen van de verkopen

•het verlagen van de voorraad.

 

In beide gevallen gaat de omzetsnelheid omhoog. U moet wel uw winstmarge daarbij in de gaten houden.

In de mode is een omzetsnelheid van 10 of hoger voor een typisch artikel mooi. Een omzetsnelheid van 15 is meestal haalbaar en beter. Komt de omzetsnelheid onder de 10, dan zijn er dus die twee mogelijkheden: meer verkopen van het product of minder voorraad aanhouden.

In de praktijk is het berekenen van de omzetsnelheid meestal moeilijk. Sommige voorraadbeheersystemen kunnen dit in detail en per artikel. Andere systemen gaan gemakshalve uit van een grove schatting.

EfficientRetail maakt de berekening automatisch, precies en snel. U krijgt met een druk op de knop een simpele, gesorteerde lijst van verkochte producten te zien met de omzetsnelheid, de marge en het rendement per product.

Dit kan ondersteunen bij het uitkiezen van succesvolle en winstgevende nieuwe inkoop!